Avokádo (Persea americana) roste v páru na stromě zvaném hruškovec přelahodný. Takový strom může vyrůst až 20 metrů vysoko a původně se vyskytoval jen na východě Mexika. Dnes už se Avokádo pěstuje v tropickém a subtropickém pásmu Ameriky, v Africe, Asii a na dalších místech.
Ačkoliv se jedná o ovoce, obsah cukru je minimální. Je nesmírně bohaté na draslík, magnezium, fosfor, měď a vitamíny například: B3, B5, C, E, H a další. Je velice zdravé, snižuje hladinu cholesterolu, a i když je bohaté na tuky, jsou to právě ty „zdravé“ tuky. Má jemnou máslovou konzistenci a perfektně se hodí pro přípravu pomazánek, dresingu. V okamžiku, kdy ho rozřízneme a vyndáme pecku, je nejlepší ho pokapat citronovou šťávou. Nezhnědne, avšak pokud si část necháte na další den, může být jeho povrch hnědý. Dá se to ale jednoduše lžičkou seškrábnout. Využijete ho nejen v kuchyni, ale i v péči o vlasy a pleť.
Osahat, ale nemačkat!
Existují různé druhy, odrůdy. Avokádo u nás v obchodech najdete nejčastěji tmavě zelené (Fuerte) a černé (Hass). Hass má povrch samou hrbolku, za to Fuerte je hladké. Při nakupování si všimněte, zda je na omak tvrdé, či měkké, nebo jestli nemá promáčklá místa. Ty s promáčklými místy ani nedávejte do košíku. Příliš měkká, probořená jsou už přezrálá či promáčknutá. Měkké tak akorát poznáte časem, zvlášť, když si koupíte nezralé; tvrdé a doma ho necháte dozrát. Avokádo bude první milimetry pod slupkou měkčí a připravené ke konzumaci. Kupujete-li si ho domů ve větším množství, nezapomeňte, že dozrává rychle. Někdy mu stačí jen den, dva.
Pecku nevyhazujte
Po rozkrojení koukáte na pecku a nevíte co s ní? Můžete si vypěstovat svou rostlinu! Při zdárném vypěstování by Vám mohlo za 5 až 6 let plodit. Stává se, že i při důsledné péči o rostlinku se neobjeví po těch letech ani plod. To Vás však nesmí odradit, je to totiž krásná rostlina, která bude doma jistě dělat velkou parádu.